Έφηβοι: Η επιλογή του επαγγέλματος για τους νέους ειναι καθοριστικής σημασίας

Οι έφηβοι αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούν τις επιθυμίες τους σχετικά με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Συχνά έχουν διάφορες ιδέες: τη μια λένε ότι θα ήθελαν να γίνουν το ένα, την άλλη στιγμή πως θα ήθελαν να γίνουν το άλλο..

H επιλογή του επαγγέλματος δεν εξαρτάται μόνον από τις ικανότητες του ατόμου.

Πολλοί άλλοι παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι αυτής της απόφασης. Πρόκειται για αληθινή ευθύνη, για μια επιλογή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και θα διαμορφώσει έναν τρόπο ζωής, ένα κοινωνικό περιβάλλον και ένα οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Γενικά, οι έφηβοι που πρέπει να επιλέξουν κάποιο επάγγελμα γνωρίζουν μόνο ένα μικρό μέρος των επαγγελμάτων που υπάρχουν.

Αυτά είναι κυρίως τα επαγγέλματα των γονιών τους, των φίλων των γονιών τους και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι έφηβοι έχουν γνώσεις επιφανειακές και περιορισμένες. Για να επιλέξουν, οι έφηβοι πρέπει να γνωρίσουν τις πιθανές διαφορετικές επιλογές. Yπάρχουν εκατοντάδες επιλογές επαγγελμάτων όλων των ειδών.

Tι επηρεάζει τις επιλογές του εφήβου:
Συχνά οι έφηβοι έχουν κάποια είδωλα, πρόσωπα που θαυμάζουν και εξιδανικεύουν επειδή τα θεωρούν επιτυχημένα, διάσημα, όπως λ.χ. ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές, άτομα που συμμετείχαν είτε διακρίθηκαν σε κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ας πούμε μαγειρικής, ή και –σπανιότερα ωστόσο– ανθρώπους της επιστήμης. Θα ήθελαν, λοιπόν, να ακολουθήσουν και οι ίδιοι αυτόν τον δρόμο. Επηρεάζονται μάλιστα πολύ από τα πρότυπα της τηλεόρασης και των συμμαθητών τους.
Tο περιβάλλον και οι γονείς παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή του επαγγελματικού δρόμου που θα ακολουθήσουν τα παιδιά.

Μερικές φορές ο έφηβος επιλέγει κάποιο επάγγελμα προκειμένου να ικανοποιήσει τους γονείς του, αφήνοντας κατά μέρος την προσωπική του επιθυμία.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να προσαρμοστεί και να επιτύχει. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο και το αντίθετο, δηλαδή είτε να μην τα πάει καλά είτε να δείξει πλήρη αδιαφορία και, σε κάποιες περιπτώσεις, να σταματήσει τις σπουδές.

Υπάρχουν νέοι που επιλέγουν έναν συγκεκριμένο δρόμο κυρίως για να εναντιωθούν στους γονείς τους και να αυτοεπιβεβαιωθούν.
Συχνά ο νέος προσανατολίζεται σε κάποιο επάγγελμα που θεωρείται δημοφιλές από τη συντροφιά των συνομηλίκων του ή είναι της μόδας και το σπουδάζουν οι φίλοι του. Γίνεται αντιληπτό πως, όταν η επιλογή βασίζεται σε τέτοια κίνητρα, δεν πρόκειται για αντικειμενική απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα χάσει τους φίλους του αν επιλέξει κάτι που του αρέσει, ακόμα και αν οδηγεί σε διαφορετικό δρόμο από τον δικό τους.

Προσοχή στο άγχος
Για να επιτύχει το παιδί σας επαγγελματικά, πρέπει να μειωθεί σημαντικά το άγχος του και εσείς να ενισχύσετε την αυ- τοπεποίθησή του. Αγχώδη και ανασφαλή παιδιά δύσκολα ακολουθούν τη σταδιοδρομία που ταιριάζει πραγματικά στην προσωπικότητά τους.

 

Kατά συνέπεια, ειδικά όταν πλησιάζει η ηλικία των επαγ- γελματικών επιλογών, δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας.

Πηγή: https://akappatou.gr/

 

Διαβάστε επίσης:

Γονείς: 3 τρόποι για να βάλετε όρια στο παιδί αποφεύγοντας την τιμωρία.

Πανελλαδικές 2023: Έχει νόημα να είναι εύκολα τα θέματα;

Τρεις και ένας οι βασικοί στόχοι των εφήβων.

Έφηβοι και Ύπνος: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται.

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου;

Σε ποια Τμήματα ΑΕΙ αν εισαχθείτε παίρνετε μαζί με το πτυχίο κατευθείαν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών!