Νέα προγράμματα σπουδών στη Γενική εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων στην Α’ και Β’ λυκείου καθώς και διπλασιασμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων περιλαμβάνει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Νέες αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέρνει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παδείας. Να σημειωθεί πως το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρουσίασε σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα τεθεί εντός της ημέρας σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νομοσχεδίου, το δημόσιο σχολείο αναβαθμίζεται από «κλειστό» σε σχολείο της «ανοιχτής σκέψης».
Σύμφωνα με την κα. Κεραμέως, με το νέο Νομοσχέδιο, προωθείται η αυτονομία στην οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών στις σχολικές μονάδες, κάτι το οποίο θα έχει αποτέλεσμα ένα μαθητο – κεντρικό μοντέλο που θα προωθεί την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες.
Συνοπτικά, οι αλλαγές που προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουν ως εξής:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ήδη από την επόμενη σχολική χρονιά, εφαρμόζεται καθολικά η δίχρονη προσχολική αγωγή και γενικεύονται οι δραστηριότητες στα αγγλικά από το νηπιαγωγείο.
Επιπλέον, τα εργαστήρια δεξιοτήτων εισάγονται σε νηπιαγωγεία δημοτικά και γυμνάσια, ενώ θα ξεκινήσει και για τους εκπαιδευτικούς συστηματική επιμόρφωση μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΙΕΠ.
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εισάγονται νέα προγράμματα σπουδών στη Γενική εκπαίδευση, μερικά από τα οποία θα περιέχουν και ψηφιακό περιεχόμενο με νέα βιβλία και ελεύθερη επιλογής.
Παγιώνεται ταυτόχρονα, ήδη από το επόμενο έτος, η τράπεζα θεμάτων σε Α’ και Β’ λυκείου, ενώ διπλασιάζονται και τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, από 60 σε 112.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει και την ίδρυση έξι νέων προτύπων ΕΠΑΛ με σταδιακή εφαρμογή ξεκινώντας από την Α τάξη Λυκείου.
Τέλος, όσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις παγιώνεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής καθώς και το παράλληλο μηχανογραφικό το οποίο θα περιλαμβάνει 52 ειδικότητες για τα δημόσια ΙΕΚ.