Τη μείωση της ύλης στις πανελλήνιες 2021 αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας – Τι θα ισχύσει φέτος για τα εξεταζόμενα μαθήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η Υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στην εφετινή ύλη. Επομένως, παλαιότεροι υποψήφιοι που θα θελήσουν να ξαναδώσουν εξετάσεις, θα εξεταστούν στην ίδια ύλη με τους νέους υποψήφιους.

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», επισημαίνεται σχετικά.

Η Υπουργική απόφαση για ΓΕ.Λ σε μορφή pdf.

Η Υπουργική απόφαση για ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ σε μορφή pdf.

 

Οι δύο βασικές αλλαγές

Υπενθυμίζεται ότι φέτος αναμένεται να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  1. Η πρώτη κομβική αλλαγή αφορά τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα η οποία θα διαμορφώνεται α) από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και β) από ένα συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το μ.ό των υποψηφίων. Το ποσοστό αυτό θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο όριο εισαγωγής που θα είναι διαφορετικό σε κάθε τμήμα, αλλά και διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά.
  2. Η δεύτερη κομβική αλλαγή αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού που θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα δηλώνουν έναν περιορισμένο αριθμό σχολών από μόνο ένα επιστημονικό πεδίο.Στη δεύτερη φάση ανακοινώνονται οι «επιτυχόντες» και όσοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το όριο εισαγωγής, θα συμπληρώνουν εκ νέου το μηχανογραφικό με τις σχολές που έμειναν κενές από τη πρώτη φάση.