Άρθρο από Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
#Να ανακαλύψουν τον εαυτό τους
Προτείνετε στο παιδί ένα σημειωματάριο, στο οποίο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταγράφει τα όνειρά του και τα πράγματα που θέλει να επιτύχει στη ζωή του είτε βραχυπρόθεσμα είτε σε βάθος χρόνου. Αυτά μπορεί να είναι πολλά και διάφορα, όπως π.χ. το να κατακτήσει το πρόσωπο που το ενδιαφέρει, να ξεκινήσει ένα νέο σπορ, να ταξιδέψει, να γίνει γιατρός ή καλλιτέχνης κ.λπ. Παροτρύνετέ το όμως να σημειώνει επίσης και κάποιο χαρακτηρολογικό στοιχείο που θα ήθελε να αποκτήσει, λόγου χάριν να είναι πιο ευγενικός με τους ανθρώπους, να έχει περισσότερη υπομονή, γενναιοδωρία κ.ο.κ.
Ορίστε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το παιδί θα επανέρχεται στις σημειώσεις του. Κάποιοι από αυτούς τους στόχους μπορεί να πραγματοποιηθούν, κάποιοι άλλοι όχι. Ωστόσο, στην πορεία το παιδί θα ανακαλύψει ποιες είναι οι ανάγκες του, θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο σημείωνε αυτά τα πράγματα, τι του προσέφεραν ο σχεδιασμός και η πραγματοποίησή τους κ.λπ. Έτσι μπορεί να έχει μια εικόνα του εαυτού του, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του και να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία προς όφελός του. Μην ξεχνάτε πως η αναζήτηση ταυτότητας είναι βασικός μηχανισμός στην εφηβεία και μια μεγάλη περιπέτεια, στη διάρκεια της οποίας το παιδί θα αλλάξει γνώμη και πορεία αρκετές φορές. Εσείς θα πρέπει να είστε εκεί για να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει όσο περισσότερα πράγματα μπορεί, προσφέροντάς του διακριτική και ωφέλιμη καθοδήγηση, που θα το φέρει πιο κοντά σε αυτό που ψάχνει.
#Να αποκτήσουν την αυτονομία τους
Φυσικά και είναι επιθυμία και υποχρέωσή σας να προστατεύετε το παιδί σας και σίγουρα ξέρετε κάτι παραπάνω για τη ζωή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το παιδί δεν πρέπει πια να παίρνει μόνο του κάποιες αποφάσεις. Η ενηλικίωση, που πλησιάζει άλλωστε, είναι ακριβώς αυτό: η ικανότητα και η υποχρέωση να είναι το παιδί υπεύθυνο για τον εαυτό και τις αποφάσεις του. Δώστε του λοιπόν τη δυνατότητα να επιτύχει και αυτόν τον στόχο και, φυσικά, το περιθώριο να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά. Ξεκινήστε από αυτά που φαίνονται απλά (π.χ. αφήστε το να ετοιμάσει μόνο του κάποιο από τα γεύματά του, μην του θυμίζετε συνέχεια το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του κ.λπ.) και σιγά σιγά περάστε και σε πιο δύσκολες «πίστες».
#Να υιοθετήσουν υγιεινό τρόπο ζωής
Η εφηβεία είναι ιδανική περίοδος για να εγκαταστήσουν υγιεινές συνήθειες, που θα τα συνοδεύουν σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους. Βοηθήστε τα παιδιά να βάλουν στόχους όπως: να τρώνε όσο γίνεται περισσότερα θρεπτικά και ισορροπημένα γεύματα, ξεκινώντας από μία μέρα την εβδομάδα και φτάνοντας σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος της. Επίσης να αθλούνται, προχωρώντας κι εδώ σταδιακά, ειδικά αν μέχρι τώρα δεν είχαν καμία αγάπη για τα σπορ. Γιατί να μην ξεκινήσετε κάτι μαζί;
Να παίζουν παιχνίδια γνώσεων στον υπολογιστή, αντικαθιστώντας με αυτά κάποιες ώρες από κείνες που αφιερώνουν στην ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά κ.ο.κ. Θέτοντας αυτούς τους μικρούς στόχους από την αρχή της εφηβείας, αυξάνονται οι πιθανότητες να απέχει το παιδί από διάφορες καταστροφικές συνήθειες όπως κάπνισμα, χρήση ουσιών κ.λπ. Εξάλλου, βάσει μελετών, η υιοθέτηση μιας υγιούς και ισορροπημένης ρουτίνας βοηθάει τα παιδιά να γίνουν τελικά πιο ευτυχισμένα.
#Να μάθουν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους
Μπορεί οι έφηβοι να μην κερδίζουν ακόμη οι ίδιοι τα χρήματά τους, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει και να προετοιμαστούν για την ώρα που αυτό θα συμβεί. Ξεκινήστε έναν λογαριασμό αποταμίευσης και ενθαρρύνετε το παιδί σας να βάζει εκεί και το ίδιο χρήματα, ας πούμε αυτά που του δίνουν οι παππούδες τα Χριστούγεννα, ή ένα μικρό μέρος από το χαρτζιλίκι του, ή ό,τι ψιλά του περισσεύουν στο τέλος της εβδομάδας.
Μάθετέ του επίσης να τα φέρνει «βόλτα» με όσα χρήματα του δίνετε και μην υποκύπτετε στις πιέσεις του για παραπάνω, ακόμα και αν έχετε εφόσον φυσικά του δίνετε ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσό.
στόχοι, στόχοι, στόχοι, στόχοι, στόχοι
Απόσπασμα από το βιβλίο : Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!